SHARE

Prevenția primară

Prevenția primară a acestei infecții se poate realiza prin educație pentru sănătate. Cea mai bună metodă este abstinența până la momentul căsătoriei și în momentul în care există un singur partener/parteneră, sănătos. În cazul în care este respectată această recomandare, sunt respectate preceptele morale sau se realizeaă o educație corectă a vieții sexuale și promovarea folosirii prezervativului se pot reduce/elimina toate infecțiile transmise pe cale sexuală și nu doar infecțiile cu Chlamydia spp. Prin programe de informare la nivel populațional sau la nivel individual, prin discuții cu pacientul/pacienta trebuie să se transmită mesaje care să încerce schimbări ale comportamentului la risc ceea ce ar putea duce la o scădere a transmiterii.

 

Prevenția secundară

Prevenția secundară include detectarea şi tratarea persoanelor infectate.

  • Detectarea se poate realiza prin testarea persoanelor cu simptomatologie sugestivă sau a celor asimptomatice. Persoanele asimptomatice care ar trebui testate sunt în primul rând contacţii, partenerii persoanelor bolnave şi persoanele cu risc de îmbolnăvire, datorită comportamentului. Detectarea cazurilor poate fi realizată în timpul consulturilor clinice și în cursul anamnezei fiind sugerată fie de anumite simptome fie de prezența unor factori de risc.
  • Pacienții cu rezultat pozitiv trebuie tratați. Este obligatoriu ca toți partenerii sexuali ai pacientului pozitiv să fie informați, testați și tratați (după caz).
  • O metodă eficientă de reducere a reinfectărilor o reprezintă screeningul anual al adolescenților activi sexual; testul se poate face neinvaziv folosind ca produs de investigat urina.

Pentru a preveni răspândirea, infecția dar şi efectele secundare importante, CDC (Centers for Disease Control and Prevention) recomandă ca toate femeile active din punct de vedere sexual, mai tinere de 25 de ani să participe la screening-ul anual pentru infecția cu Chlamydia.

 

La nou născutul din mama cu infecție genitală cu Chlamydia netratată se recomandă radiografia pulmonară la vârsta de trei săptămâni și din nou după 12-18 săptămâni de viață, pentru excluderea pneumoniei chlamidiene subclinice.

 

Vaccinarea

Nu există vaccin pentru aceste afecțiuni.

SHARE

TORCH.RO nu îsi propune sa înlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Pentru mai multe informatii consultati Principii de Etica