VHB determina cea mai gravă forma de hepatita neonatală. Cu cât infecţia are loc mai devreme, cu atât este mai mare riscul de cronicizare.
Transmiterea antepartum tine de gradul de infectare a mamei: prezenta viremiei (ADN-VHB), prezenta AgHBe si are rate variabile in functie de acesti markeri.
Astfel, riscul transmiterii VHB antepartum = transmiterea transplacentara poate varia de la 8.9% pana la 33,3%, conform studiilor.
(Guo Z, Shi XH, Feng YL, et al. Risk factors of HBV intrauterine transmission among HBsAg‐positive pregnant women. Journal of viral hepatitis. 2013 May 1;20(5):317-21).
(Farghaly AG, Hassan EM, Gawish S, Kotkat A. Vertical transmission of HBsAg in Alexandria. The Journal of the Egyptian Public Health Association. 1989 Dec;65(3-4):377-90).
(Zhu YY, Mao YZ, et al. Does hepatitis B virus prenatal transmission result in postnatal immunoprophylaxis failure?. Clinical and Vaccine Immunology. 2010 Dec 1;17(12):1836-41).
Transmiterea transplacentara se produce mai frecvent in cazul nasterilor premature si se datoreaza leziunilor la nivelul vilozitatilor coriale sau chiar infectiei virale a tesutului placentar.
In cazul infecţiei materne cu VHB în trimestrul 3 al sarcinii, riscul de infecţie la nou nascut este mai mare de 80-90%;
In cazul infecţiei materne cu VHB în trimestrul 1 şi 2 al sarcinii, riscul de infecţie la nou nascut este mai mic, de 10%;
Transmiterea intrapartum = perinatala se realizeaza daca nou nascutul se naste natural si este expus în timpul naşterii prin expunerea tegumentelor şi mucoaselor nou-născutului la sângele infectat, sau alte lichide infectate cu VHB ale mamei. Se recomanda nasterea prin cezariana.
Conform unui studiu realizat în China, care a inclus 214 sugari născuţi din mame cu Ag Hbs pozitiv rata riscului de transmitere a infecţiei a fost de 3,7% transmitere perinatală.
(Shao ZJ, Zhang L, Xu JQ, et al. Mother‐to‐infant transmission of hepatitis B virus: a Chinese experience. Journal of medical virology. 2011 May 1;83(5):791-5).
Transmiterea perinatala continua sa persiste in Romania in ciuda programului de imunizare al nou-nascutilor. Schema complete de vaccinare nu este intotdeauna aplicata complet si in cazurile indicate asocierea imunoglobulino profilaxiei specific nu este financiar posibila.
Transmiterea postpartum – postnatal se face prin alaptare si variaza avand un risc de la 5 la 15%, corelat cu perioada de alaptare.
Riscul transmiterii materno fetale in absenta vaccinarii este de pana la 90% si poate varia in functie de prezenta sau absenta AgHBe si a viremiei.