SHARE

Este o infecţie mai puţin diagnosticată, fiind asociată cu consumul de:

  • lapte sau produse lactate nepasteurizate, inclusiv brânza
  • carnea semipreparată
  • fructe și legume nespălate
  • pește și fructe de mare

Infecţia poate să apară în focar, poate fi asimptomatică dar și cu simptomatologie cu potenţial letal. Listerioza este de 18 ori mai frecventă la femeile însărcinate comparativ cu populația generală și reprezintă 27% din totalul cazurilor de listerioză. Prevalența cazurilor de Listerioză congenitală variază între 8,6-17,4 la 100.000 de nașteri. Cea mai mare epidemie de listerioză a avut loc în anul 1985 în Los Angeles, SUA, iar dintre cele 142 de cazuri de listerioză raportate, 65,5% au fost femei însărcinate.

Date din două studii raportează avorturi spontane în 10-20% din cazuri și naștere prematură în 50% din cazuri, iar moartea fătului în uter în aproximativ 11% din cazuri. Se recomandă ca femeile cu avorturi spontane să fie investigate pentru listerioza vaginală. Deși manifestările gravidei determinate de listerioză sunt ușoare, listerioza congenitală este severă, cu potențial fatal. Listerioza congenitală are o incidență de 8,6/100.000 de nașteri, fiind una dintre cele mai frecvente cauze de meningită neonatală. Rata de mortalitate este mare: 20-60%.

SHARE

TORCH.RO nu îsi propune sa înlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Pentru mai multe informatii consultati Principii de Etica