Femeile însărcinate au o susceptibilitate mai mare pentru agenții patogeni intracelulari precum L. monocytogenes, determinată de un răspuns imun celular scăzut indus de progesteron.
Listerioza se produce cu precădere în trimestrul III, însă există posibilitatea ca incidența acesteia la vârsta mică a sarcinii să fie subestimată din cauza ezitării în ceea ce privește realizarea de culturi din țesutul fetal rezultat în urma avortului.
Listerioza congenitala este o afectiune de natura septica, care nu induce malformatii; in 70-80% din cazuri sunt provocate nasteri premature, in timp ce in restul cazurilor se poate produce moartea fatului in uter.
Date din două studii raportează avorturi spontane în 10-20% din cazuri și naștere prematură în 50% din cazuri, iar moartea fătului în uter în aproximativ 11% din cazuri. Listerioza congenitală are o incidență de 8,6/100.000 de nașteri, fiind una dintre cele mai frecvente cauze de meningită neonatală. Rata de mortalitate este mare: 20-60%. Se recomandă ca femeile cu avorturi spontane multiple să fie investigate pentru listerioza vaginală.
Lamont RF, Sobel J, Mazaki-Tovi S, Kusanovic JP, Vaisbuch E, Kim SK, Uldbjerg N, Romero R.Listeriosis in Human Pregnancy: a systematic review. J Perinat Med. 2011;39(3):277-236.
Centers for Disease Control and Preventio. Preliminary FoodNet data on the incidence of infection with pathogens transmitted commonly through food, 2012. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2012;62(15):283-287.
Deși manifestările gravidei determinate de listerioză sunt ușoare, listerioza congenitală este severă, cu potențial fatal. La nou-născut există două forme clinice distincte.
Listerioza congenitală precoce post-partum se manifestă la 36 de ore în medie. Nou-născuții sunt prematuri și se prezintă cu septicemie (81-88%), sindrom de detresă respiratorie sau pneumonie (38%), meningită (24%) și rar, ”Granulomatosis infantisepticum”, patognomonică pentru listerioză. De cele mai multe ori se asociază cu corioamniotită. Prognosticul este sever, cu mortalitate de 75%.
AR, Delgado.Listeriosis in pregnancy.J Midwifery Womens Health. 2008;53:255-9.
Listerioza neonatală tardivă apare între 5 zile și 2-3 săptămâni post-partum, la copii născuți la termen din mame asimptomatice, se manifestă cu septicemie și meningită.
La nou-nascut Listeria reprezinta unul din cei 3 agenti etiologici ai meningitei neo-natale.