SHARE

Infectia cu parvovirusul B19 in timpul sarcinii produce hidrops fetal si moarte in utero. In tara noastra aceasta infectie este putin documentata.

Hydrops fetalis apare datorita anemiei fetale severe, duce la avort spontan (10% in primul trimestru) sau mai rar la nastere prematura. In trimestrele 2 si 3 de sarcina riscul este minim. Pentru depistarea infectiei se pot face teste preconceptie, dar aceste testari nu se fac de rutina. Fiind o afectiune mai putin intalnita, studiile realizate nu sunt pe loturi mari de pacienti.

 

Un studiu retrospectv publicat in 2008 in Pensilvania, Statele Unite, a aratat ca la 25 de gravide cu infecție cu parvovirus B19, 3 feți au dezvoltat hidrops fetal, iar 4 au murit intrauterin, totalizand un risc de afectare maternofetala de 28%.

(Beigi RH, Wiesenfeld HC, Landers DV, Simhan HN. High rate of severe fetal outcomes associated with maternal parvovirus b19 infection in pregnancy. Infectious diseases in obstetrics and gynecology. 2008 Apr 22;2008).

 

In Japonia analiza a 100 de gravide infectate cu parvovirusul B19 a aratat ca la 7% dintre acestea a aparut o evoluție nefavorabilă a sarcinii cu hidrops fetalis și moarte fetală.

(Chisaka H, Ito K, Niikura H, et al. Clinical manifestations and outcomes of parvovirus B19 infection during pregnancy in Japan. The Tohoku journal of experimental medicine. 2006;209(4):277-83).

 

Prevalenta contactului cu parvovirusului B19 a fost evaluata la gravide si nou nascuti in mai multe tari prin determinarea anticorpilor de tip IgG, si s-a aratat ca poate ajunge la peste 50%.

 (Ziyaeyan M, Rasouli M, Alborzi A. The seroprevalence of parvovirus B19 infection among to-be-married girls, pregnant women, and their neonates in Shiraz, Iran. Jpn J Infect Dis. 2005 Mar;58(2):95-7).

 (Maksheed MA, Pacsa AS, Essa SS, Ahmed MA, Monem RA, Surkouh M. The prevalence of antibody to human parvovirus B19 in pregnant women in Kuwait. Acta tropica. 1999 Oct 15;73(3):225-9).

SHARE

TORCH.RO nu îsi propune sa înlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Pentru mai multe informatii consultati Principii de Etica