SHARE

VVZ poate traversa placenta in ultimele stadii ale sarcinii si infecteaza fatul. Varicela neonatala poate varia de la o infectie usoara la una fatala, diseminata. Daca mama face rash cu o saptamană inainte de nastere, fatul ar putea fi imun la infecție. Transmitere transplacentar – rar, perinatal în proporţie de 25%, când mama prezintă infecţie acută în primele 10 zile de la naştere, cu mortalitate = 30% în infecţia perinatală. Clinic, varicela congenitală – este rară – apare când infecţia maternă are loc în primul trimestru de sarcină şi este asociată cu anomalii ale SNC şi anomalii oculare.

Varicela contactată postnatal în general este o formă medie, rar semnalata.

Femeile insarcinate susceptibile de a fi avut contact cu VVZ trebuie sa primeasca imunoglobuline anti VVZ.

Imunoglobulinele trebuie administrate si copiilor ale caror mame fac varicela in ultima saptamana de gestatie sau in primele doua saptamani de lauzie.

 

Studii mai vechi ale unor sarcini complicate cu varicelă au aratat clar riscul de transmitere materno-fetala. Astfel din 43 sarcini in care mama a fost infectata cu VVZ s-au nascut 7 copii cu afectare congenitala datorata VVZ.

 (Paryani SG, Arvin AM. Intrauterine infection with varicella-zoster virus after maternal varicella. New England Journal of Medicine. 1986 Jun 12;314(24):1542-6).

 

Studii mai ample pe un lot de 1373 femei care au avut varicelă și 366 herpes zoster în timpul sarcinii au fost realizate și s-au pus în evidență după 36 de săptămâni de gestație 9 cazuri de varicelă congenitală, toate apărând după contractarea varicelei în primele 20 de săptămâni. Cel mai mare risc a fost între săptămânile 13-20. Niciunul dintre copiii care proveneau din mame care au avut herpes zoster nu a avut semne de infecție intrauterină .

(Enders G, Bolley I, Miller E, Cradock-Watson J, Ridehalgh M. Consequences of varicella and herpes zoster in pregnancy: prospective study of 1739 cases. The Lancet. 1994 Jun 18;343(8912):1548-51).

 

Mai recent au fost analizați 52 de sugari a căror mame au contractat infecția în timpul sarcinii și s-a observat că 27 prezentau malformații congenitale, iar 25 au dezvoltat herpes zoster precoce în perioada postnatală. În cazul celor care aveau malformații congenitale, mamele contractaseră infecția în primele 20 de săptămâni de sarcină, pe cand în cazul celor care au dezvoltat herpes zoster, mamele contractaseră infecția după 21 de săptămâni.

(Kumar RM, Frossad PM, Hughes PF. Seroprevalence and mother-to-infant transmission of hepatitis C in asymptomatic Egyptian women. European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology. 1997 Dec 1;75(2):177-82).

SHARE

TORCH.RO nu îsi propune sa înlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Pentru mai multe informatii consultati Principii de Etica