SHARE

Vaccinarea este singura metodă de prevenție posibilă. Ea protejează femeile aflate la vârsta de procreere și astfel scade riscul atingerii embriofetale atât timp cât vaccinarea a fost făcută înaintea sarcinii.
Vaccinul care se utilizează actualmente în țara noastră este vaccinul combinat anti-rujeolă-oreion-rubeolă, ROR / MMR. Include vaccinul anti-rubeolos – un vaccin viu atenuat. Nu se administrează atunci când femeia este deja însărcinată datorită riscului de afectare a fătului. Este recomandat să se evite sarcina în decurs de o lună post-vaccinare.
Copiii trebuie vaccinați cu:

  • prima doză de vaccin între 12-15 luni de viață și apoi cu
  • a doua doză la începerea școlii în jurul vârstei de 5 ani.

În jur de 5-10% dintre copii nu sunt complet imunizați după prima administrare a vaccinului. Ca atare este necesară și cea de a doua doză, în urma căreia rămân parțial imunizați aproximativ 1% dintre copii.
Programul de vaccinare efectuat la copii reduce rezervorul de virus și evită astfel infecția femeilor însărcinate. Vaccinul protejează și femeile care vor să rămână însărcinate și care nu au trecut încă prin boală. În acest caz vaccinul trebuie administrat înainte de prima sarcină sau imediat după naștere pentru sarcinile viitoare.

Dacă femeia care dorește să rămână însărcinată este testată serologic pentru depistarea anticorpilor anti-virus rubeolic și testarea arată prezența anticorpilor, confirmând faptul că are imunitate (a trecut deja prin boală), vaccinul nu mai este necesar.
Dacă femeia care dorește să rămână însărcinată nu a trecut prin boală este recomandată efectuarea de controale serologice până la 20 de săptămâni de sarcină. De la această vârstă a sarcinii în sus riscul de afectare a fătului este foarte scăzut.

Probleme apar atunci când:

  • Femeia gravidă intră încontact cu o persoană suspectă de rubeolă – în acest caz obiectivul prioritar este cercetarea stării de receptivitate prin recoltarea de sânge în vederea testării anticorpilor specifici de tip IgG și IgM. Testarea va fi repetată dupa circa 14-18 zile, către sfârșitul perioadei de incubație. Aprecierea titrului de anticorpi va fi făcută în dinamică. În absența contextului clinic evocator de rubeolă, prezența de anticorpi specifici de tip IgM trebuie interpretată și anunțată cu prudență, pentru a nu fi vorba de un rezultat fals pozitiv. În acest caz este necesară efectuarea de tehnici complementare precum măsurarea avidității anticorpilor de tip IgG în timpul primului trimestru de sarcină.
  • Se remarcă apariția unei erupții cutanate suspecte la femeia gravidă.

Diagnosticul de infecție maternă nu poate fi pus decât serologic.

În caz de seroconversie:

  • apariția de anticorpi IgM în timpul sarcinii, deși inițial nu existau, la o testare anterioară
    sau
  • prezența anticorpilor de tip IgM în context clinic evocator de boală,
    =>diagnosticul de infecție fetală este făcut prin amniocenteză și determinarea în lichidul amniotic a prezenței ARN viral. Este de preferat ca această investigație să fie efectuată după 20 de săptămâni de sarcină.

Vaccinare

Deși vaccinul anti-rubeolă există din anul 1969, a devenit accesibil și țărilor sub-dezvoltate începând cu anii 1990. În România, în mai 2004 a fost introdusă vaccinarea de rutină anti rubeolă-oreion rujeolă (ROR / MMR) la copiii cu vârsta de 12-15 luni, iar în 2003 s-au vaccinat adolescentele născute în anii 1987-1988 anti-rubeolă. Conform Programului Național de Imunizare, vaccinul ROR se administrează în două doze, prima doză tuturor copiilor cu vârsta de 12-15 luni urmată de a doua doză la 5 ani.

Vaccinarea antirubeolă, singurul mijloc de prevenire eficace, trebuie aplicată nu numai copiilor ci și femeilor de vârstă fertilă cu cel puțin o lună înainte de a rămîne însărcinate sau imediat după naștere (dacă sunt susceptibile de a face rubeolă în cursul unei sarcini ulterioare). Aceasta se poate realiza după testarea serologică. O atenție deosebită trebuie acordată femeilor care, din pricina categoriei profesionale căreia aparțin, sunt expuse riscului de a intra în contact cu bolnavi de rubeolă: personal medical, personal din învățământ și creșe/cămine de copii.

Vaccinarea în timpul sarcinii este contraindicată!

 

Administrare de imunoglobuline împotriva rubeolei

Se pot administra intramuscular, 20ml, în termen de 72 de ore de la contactul infectant. Poate ameliora simptomatologia dar nu previne transmiterea materno-fetală. Exista cazuri documentate de copii născuți cu rubeolă congenitală în ciuda administrării de imunoglobuline.

 

SHARE

TORCH.RO nu îsi propune sa înlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Pentru mai multe informatii consultati Principii de Etica