SHARE

Sursa

Gazdele definitive ale T. gondii sunt pisicile și alte feline, care dobândesc infecția, în principal, mâncând alte mamifere (în special rozătoare) sau păsări și probabil și prin oochiștii din solul contaminat cu fecale de pisică, prin lingere/curățare. Doar felinele găzduiesc parazitul în tractul lor intestinal, unde apare stadiul sexual al ciclului de viață al protozoarului, determinând excreția oochiștilor în fecale timp de 10-20 zile, rareori mai mult.

Gazdele intermediare ale T. gondii includ oile, caprele, rozătoarele, porcinele, vitele, puii și alte păsări. Toate acestea pot fi purtătoare ale stadiului infectant al T. gondii închistat în țesuturi, mai ales în mușchi și creier. Chisturile tisulare rămân viabile pentru perioade lungi, posibil pe durata întregii vieți. Vitele par a fi doar minim afectate de infecția naturală cu T. gondii.

 

Modalitate de transmitere

Omul se poate contamina prin:

  • Ingestia de legume crude sau de apă (nefiltrată) contaminate;
  • Ingestia de lapte de capră crud, nefiert;
  • Contactul direct cu litiera pisicii;
  • Ingestia de carne crudă sau insuficient preparată termic de oaie sau porc, ce conține chiști, mult mai rar prin carne de vită sau de cal. În total această modalitate de transmitere reprezintă circa 30-63% din infecții. Chiștii sunt distruși prin prepararea cărnii la 67 grade C sau prin congelare la temperaturi scăzute -20 grade C. Rezistă la frig până la -7 grade C și la căldură, de exemplu fiind nevoie de 10 minute la temperaturi de 50 grade C pentru a îi distruge.
  • Pasajul transplacentar dacă infecția maternă are loc în timpul sarcinii. Frecvența transmiterii materno-fetale variază în funcție de vârsta sarcinii astfel: este în jur de 25% dacă infecția are loc în primul trimestru de sarcină, circa 54% dacă infecția are loc în cel de al doilea trimestru de sarcină și circa 65% dacă infecția are loc în cel de al treilea trimestru de sarcină.
  • Transmiterea legată de o reactivare a unei infecții mai vechi cu gondii în perioada de graviditate a fost descrisă doar la femeile infectate HIV.
  • Mult mai rar infecția se poate produce prin transplant (ex.transplant cardiac) sau prin transfuzie sangvină.

 

Grupe de risc

  • Femeile gravide – risc de transmitere materno-fetală daca infecția are loc în timpul sarcinii;
  • Femeile cu boli ce afectează imunitatea (infecție HIV, tratamente imunosupresoare, etc.) – se poate reactiva parazitul dacă au fost infectate înainte de a rămâne însărcinate.
SHARE

TORCH.RO nu îsi propune sa înlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Pentru mai multe informatii consultati Principii de Etica