CMV este cea mai frecventă infecție congenitală, și cea mai frecventă cauză virală a retardului mental, dar și principala cauză nongenetică a surdității neuro-senzitive.
În SUA, aproximativ 30-50% dintre femei nu sunt infectate cu CMV, iar 1-4 din 100 de femei care nu au fost infectate cu CMV fac primoinfecția în timpul sarcinii. Riscul de transmitere la făt este de 30-40%.
Centers for Disease Control and.Prevention.Cytomegalovirus (CMV) and Congenital CMV Infection. http://www.cdc.gov/cmv/transmission.html.
Primoinfecția este însoțită de viremii repetate, CMV putând trece astfel transplacentar.
Dacă primoinfecția are loc înainte ca femeia sa rămână însărcinată, riscul de a transmite virusul citomegalic fătului este de 1%.
În țările dezvoltate, infecția CMV congenitală are o incidență de 0,3-2,4 cazuri la 100 de nașteri.
Dintre sarcinile cu infecție CMV confirmată, numai 10-20% dintre feți vor avea manifetări clinice la naștere.
Mamele care sunt seropozitive înainte de sarcină pot transmite fătului CMV în cursul reactivării virusului existent în formă latentă în organism (în special în glandele salivare) sau reinfectării cu o nouă tulpină. Infecțiile transmise astfel sunt de obicei asimptomatice și mai puțin severe, atât pentru mamă, cȃt mai ales pentru făt, determinând sechele în cazul a 0,2-2% dintre copii.
Boppana SB, Rivera LB, Fowler KB, Mach M, Britt WJ.Intrauterine transmission of cytomegalovirus to infants of women with preconceptional immunity.N Engl J Med. 2001;344(18):1366-71.
Vârsta sarcinii la momentul primoinfecției are un efect important asupra transmiterii intrauterine și asupra simptomatologiei la naștere.
Riscul transmiterii intrauterine a infecției CMV și simptomatologia la naștere
|
|
|
---|---|---|
*Studiul a fost realizat pe un număr de 248 de gravide infectate cu CMV și netratate.
Enders G, Daiminger A, Bader U, Exler S, Enders M.Intrauterine transmission and clinical outcome of 248 pregnancies with primary cytomegalovirus infection in relation with gestational age.J Clin Virol. 2011;52(3):244-6.
Deși riscul transmiterii CMV la făt este mare în trimestrul III, nou-născuții sunt asimptomatici atât la naștere cȃt și mai târziu.
Per total, 80-90% dintre nou-născuții infectați cu CMV sunt asimptomatici la naștere.
Dintre cei asimptomatici, 10-15% vor manifesta tulburări în dezvoltare, în special surditate. Corelând cu vârsta sarcinii la care a avut loc primoinfecția, 30% dintre nou-născuții din mame infectate în primul trimestru vor dezvolta sechele neurologice, și 15% dintre nou-născuții din mame infectate mai târziu în cursul sarcinii.
Pass RF, Fowler KB, Boppana SB, Britt WJ, Stagno S.Congenital cytomegalovirus infection following first trimester maternal infection: symptoms at birth and outcome.J Clin Vriol. 2006;35(2): 216-29.
Infecția CMV simptomatică, se manifestă în 50% din cazuri cu splenomegalie izolată, icter și/sau peteșii, iar restul de 50% din cazuri se prezintă cu manifestarea numită clasic ”Boala cu incluziuni citomegalice a nou-născutului” ce include semne și simptome pluriviscerale și neurologice:
W, Britt, Remington JS, Klein JO, Wilson CB, et al. Cytomegalovirus. In: Infectious Diseases of the Fetus and Newborn Infant, 7th ed. Elsevier Saunders, 2011. p.706.
Tipurile de manifestări din infecția CMV simptomatică la naștere
|
|
|
---|---|---|
Prognosticul este prost pentru nou-născuții simptomatici: mortalitatea este aproximativ 30% și 80% dintre supraviețuitori manifestă sechele: surditate, afectare oculară, dizabilități intelectuale, retard în dezvoltarea psihomotorie.
Surditatea neuro-senzitivă este detectată la peste 60% dintre nou-născuții cu infecție CMV congenitală simptomatică, fiind progresivă până totală.
Copiii cu infecție CMV congenitală simptomatică trebuie urmăriți periodic prin efectuarea unor teste de screening pentru auz, vedere și dezvoltare psihomotorie.
Transmiterea infecției în timpul nașterii este foarte rară și fie este asimptomatică, fie se manifestă cu un sindrom asemănător mononucleozei infecțioase.
Studii clinice:
În Japonia, intr-un lot de gravide seropozitive pentru CMV într-o proporţie de 95,7%, riscul de transmitere a infecţiei congenitale cu CMV a fost 2.1% la prematuri(6/289) si 1.8% (3/165) la nou-nascutii la termen.
(Yamamoto AY, Mussi-Pinhata MM, Pinto PC, et al. Congenital cytomegalovirus infection in preterm and full-term newborn infants from a population with a high seroprevalence rate. The Pediatric infectious disease journal. 2001 Feb 1;20(2):188-92).
Un studiu recent a testat nou-născuţi prematuri pentru CMV. Din 1200 de nou-născuţi testaţi 37 (3,08%) erau pozitivi pentru CMV. În cazul a 346 dintre ei recoltarea s-a realizat peste 2 sau mai multe săptămâni de la naştere. În cazul nou-născuţilor la care recoltarea s-a realizat până în 2 săptămăni s-au dentificat 2 cazuri (0,3%) de infectie CMV.
(Pitlick MM, Orr K, Momany AM, et al. Determining the prevalence of cytomegalovirus infection in a cohort of preterm infants. Journal of neonatal-perinatal medicine. 2015 Jul 31;8(2):137-41).
Un risc de infectie congenitala cu CMV, de 4.1% la nou nascuti a fost descris intr-un alt studiu in care in lotul de gravide testat, 83,5% erau pozitive pentru citomegalovirus și 82,9% pentru herpes simplex. Nu a fost detectat nici un caz de infecție congenitală cu herpes simplex (Festary A, Kourí V, Correa CB, et al. Cytomegalovirus and herpes simplex infections in mothers and newborns in a Havana maternity hospital. MEDICC review. 2015 Mar;17(1):29-34.).