SHARE

Riscul transmiterii materno-fetale variază în funcție de vârsta sarcinii la care se produce primoinfecția, fiind în relație invers proporțională. Astfel, deși riscul transmiterii la făt este mai mic în primul trimestru, riscul de suferinţă fetală este maxim.

Toxoplasmoza congenitală în funcţie de momentul infecţiei produsului de concepţie:

  • moartea fătului in utero şi avort spontan în primul trimestru de sarcină
  • malformaţii grave în trimestrele 2 şi 3
  • infecţii subclinice, la sfârşitul sarcinii; insă netratate aceste infecţii pot duce în timp la corioretinită, scăderea auzului, întârzieri în dezvoltare.
  • cu cât sarcina este mai avansată creşte riscul „atingerii fetale” dar scade severitatea leziunilor potenţiale;
  • riscul de transmitere transplacentar este de aproximativ 15% în primul trimestru, aproximativ 30% în al doilea trimestru şi respectiv aproximativ 60% în trimestrul al treilea (nu întotdeauna o placentă infectată transmite infecţia la făt).

Riscul transmiterii toxoplasmozei congenitale și dezvoltarea semnelor clinice la copiii cu vârsta sub 3 ani, în relație cu vârsta sarcinii la care a avut loc seroconversia
Vârsta sarcinii la care s-a produs seroconversia (săptămâni)
Riscul infecției congenitale (%) studiul 1*
Riscul infecției congenitale (%) studiul 2**
Dezvoltarea semnelor clinice la copiii
infectați (%)

13
6
15
4
26
40
44
10
36
72
71
7

* Studiul a fost realizat pe 603 femei infectate cu TG în cursul sarcinii. 84% dintre acestea au primit tratament pentru Toxoplasmoză.

**Studiul a fost realizat pe 1721 de femei infectate cu TG în cursul sarcinii. Toate gravidele au fost tratate.

* Montoya JG, Remington S. Management of Toxoplasma gondii Infection during Pregnancy. ClinInfectDis 2008;47:554-66.

**Thiebaut R, Leproust S, Chene G, Gillbert R. Effectiveness of prenetal treatment for congenital toxoplasmosis: a meta-analysis of individual patients data. The Lancet 369, 2007;9556:115-122.

 

Transmiterea materno-fetală se produce predominant la femeile cu primoinfecție în timpul sarcinii; cazurile de toxoplasmoză congenitală apărute la mamele cu infecție cronică și reactivată în timpul sarcinii sunt extrem de rare și presupun existența unei stări de imunosupresie (SIDA sau tratement cu corticoizi).

În 80% din cazuri primoinfecția TG la adulţi cu imunitate normală este asimptomatică, iar în 20% din cazuri tabloul clinic este polimorf, nespecific: stare febrilă, astenie, mialgii, uneori enantem bucal, faringită sau sindrom mononucleozic hematologic (leucocitoză cu limfomonocitoză, cu limfocite atipice).

Studiile raportează că peste 50% dintre mamele care au născut copii cu toxoplasmoză congenitală, nu au avut simptomatologie și nici nu pot identifica un factor de risc.

 

Studii mai vechi din 2001 care au inclus paciente din Franta, Austria, Germania și Danemarca au plasat riscul de transmitere al toxoplasmozei la făt între 21-28%.

(Gilbert R, Dunn D, Wallon M, Hayde M, Prusa A, Lebech M, Kortbeek T, Peyron F, Pollak A, Petersen E. Ecological comparison of the risks of mother-to-child transmission and clinical manifestations of congenital toxoplasmosis according to prenatal treatment protocol. Epidemiology and infection. 2001 Apr 1;127(01):113-20).

 

Studii din 2003 au semnalat un procent de 18,1% risc de moarte intrauterina la femeile gravide care aveau Ig G pozitiv pentru toxoplasmoză comparativ cu 9,7% la  gravide care erau negative pentru Ig G anti T. Gondii si care au nascut copii sanatosi.

(Elnahas A, Gerais AS, Elbashir M. Toxoplasmosis in pregnant Sudanese women. Saudi medical journal. 2003;24(8):868-70.).

 

Riscul transmiterii este mai mic in studii mai recente, astfel in 2012, un studiu retrospectiv pe 685 de femei a identificat o rată de transmitere de 4,8%, cu manifestari clinice la 1,6%.

(Hotop A, Hlobil H, Groß U, et al. Efficacy of rapid treatment initiation following primary Toxoplasma gondii infection during pregnancy. Clinical infectious diseases. 2012 Jun 1;54(11):1545-52.).

 

Un studiu care a analizat eficacitatea tratamentului prenatal în cazul toxoplasmozei a pus în evidență că din 554 de nou-născuți proveniți din mame infectate la 161 s-a transmis infecția.

(Gilbert RE, Gras L, Wallon M. Effect of prenatal treatment on mother to child transmission of Toxoplasma gondii: retrospective cohort study of 554 mother-child pairs in Lyon, France. International journal of epidemiology. 2001 Dec 1;30(6):1303-8).

SHARE

TORCH.RO nu îsi propune sa înlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Pentru mai multe informatii consultati Principii de Etica