TESTIMONIAL PENTRU SIFILIS
17 ani……născută în anul 2000…..fără studii…..cu mâinile negre datorită iodului din cojile verzi de nuci, semn al modului în care își câștigă existența…
*****
Prezentare de caz sifilis neonatal = evenimente reale petrecute in vara anului 2017 în Ploiesti, România
*****
Cazul prezentat este al unei paciente de sex feminin născută în anul 2000, în județul Prahova, România.
Pacienta are condiție socială precară și un istoric al vieții sexuale impresionant la doar 17 ani. Pacienta și-a început viața sexuală la 13 ani cu ocazia unui abuz sexual.
La 15 ani a crezut că și-a găsit un partener de viață, era vorba de un bărbat ieșit din penitenciar, tatuat, cu mulți ani mai în vârstă decât ea, dar care își va pune amprenta asupra viitorului ei.
La 16 ani își găsește un partener de 20 ani cu care se hotărăște să facă un copil.
*****
Astfel în mai 2017 se prezintă în serviciul de gardă al unui Spital de Obstetrică și Ginecologie, în Ploiesti, cu febră, mialgii, cefalee, dureri lombo-abdominale, secreție vaginala urât mirositoare. Este internată și se stabilește că este la prima sarcină și prima naștere și este însărcinată în 25 de săptămâni. Se decelează amenințare de naștere prematură, o infecție acută a căilor respiratorii superioare și infecție cu Gardnerella Vaginalis. La examenul pentru diagnosticarea sifilisului se observă serologie VDRL pozitivă. (VDRL este un test nespecific, non-treponemic, care se face ca primă intenție pentru diagnosticul sifilisului. Dacă testul este pozitiv se continuă diagnosticul cu teste specifice, treponemice, de confirmare).
*****
Deoarece protocolul spitalului (valabil în orice spital din România) impune la internarea tuturor gravidelor efectuarea de teste non-treponemice (VDRL) pentru a diagnostica sifilisul, iar pacienta este găsită pozitivă, prezentând anticorpi anticardiolipinici, se suspicionează o infecție cu Treponema Pallidum, agentul etiologic al sifilisului și pentru confirmare se recoltează sânge și se trimite la Direcția de Sănătate Publică (DSP) pentru teste treponemice, specifice și finalizarea diagnosticului de sifilis. Aici se lucrează TPHA (test treponemic de hemaglutinare pasivă, reactivi-TPHA Syphilis Dialab), RPR (Test non-treponemic de floculare, reactive-RPR test Kit Fortress DG), VDRL (test non-treponemic de floculare, reactivi-Antigen cardiolipinic-Institutul Cantacuzino). Rezultatele tuturor testelor sunt pozitive. Pacienta din cazul nostru, o gravidă de 17 ani este diagnosticată cu sifilis.
*****
În spital la momentul internării este tratată pentru comorbidități, (adică pentru afecțiunile prezente la internarea respectivă), i se administrează tratament cu antispastice (No-Spa 1 fiolă la 8 ore, Uscosin 1sup la 8 ore), antibiotic (Ampicilină 1g la 8 ore). Se externează după 5 zile de spitalizare, cu stare generală bună și cu recomandarea de a face un consult în vederea tratamentului sifilisului la un cabinet dermatologic. Datorită statusului economic precar pacienta tărăgănează consultul dermatologic, cauza fiind imposibilitatea de a-și plăti consultațiile. Este îndrumată către un medic de familie care îi eliberează un bilet de trimitere și astfel ajunge la un cabinet dermatologic de policlinică. După examenul clinic și de laborator, medicul dermatolog pune diagnosticul de sifilis latent tardiv. Este testat și partenerul (TPHA,VDRL și VDRL diluții cantitative) dar rezultatul este negativ pentru toate testele. Coroborând aceste date se poate spune că a contractat sifilisul când a avut un contact sexual cu partenerul recidivist sau în antecedente.
Medicul dermatolog îi indică tratament cu 7,2 milioane UI Moldamin dozate astfel: 1,2 milioane UI în fiecare fesă (2,4 mil) la interval de 7 zile, 3 doze, cu testare la prima administrare.Tot atunci i se prescrie și tratament topic cu Miconazol unguent pentru rozeolele sifilitice de pe corp. Medicul dermatolog îi dă indicația de a-și repetata serologia VDRL la fiecare 3 luni în primul an și la fiecare 6 luni în al doilea an.
*****
După o lună, în iunie 2017 se prezintă în serviciul de urgență al Spitalului de Obstetrică și Ginecologie cu contracții uterine dureroase care cedează la antispastice. Se pune diagnostic de primigestă primipară, sarcină 37 săptămâni, făt viu, prezentație craniană, membrane intacte. Fals travaliu. VDRL pozitiv.
*****
Pe 23 august 2017, ora 21:20 se internează în Maternitate pentru a naște. Sarcina are 41 de săptămâni, fătul este viu, prezentarea este craniană, membranele intacte. În observație VDRL pozitiv. A doua zi, 24 august se rup spontan membranele, iar la 12.50 naște spontan, un făt viu, de sex feminin, cu greutate de 2700 grame, Apgar 9. Fătul prezintă leziuni la nivelul ambelor mâini, specifice pentru sifilis
În sala de nașteri lehuza primește tratament cu uterotonice (Ergomet,Oxitocin) și soluții perfuzabile (Glucoză 5%, ser fiziologic) pentru a compensa pierderile sangvine din timpul nașterii. Post partum primește tratament cu Amoxicilina 1 gram la 8 ore, Ergomet 1 fiolă la 8 ore. Cu ocazia internării se recoltează sânge pentru hemoleucogramă și serologie. Rezultat: HLG-Hb-12g/dl, Ht-36,32%, leucocite-9,94*1000microL, VDRL-POZITIV, anti-HIV-negativ. Deasemenea se efectuează sumar de urină, cu rezultatat valori normale și examen bacteriologic al secreției din colul uterin, cu rezultat pozitiv, s-au dezvoltat colonii de Escherichia Coli sensibile la Amoxicilina.
*****
Datorită istoricului mamei (VDRL, TPHA-pozitive) este testat și nou-născutul, dar se recoltează și mamei probe care se trimit la DSP. Rezultatele sunt următoarele:
Nou-născut
-Test TPHA (hemaglutinare pasivă, reactivi-TPHA siphylis Dialab) – POZITIV, aspect 3+
-Test RPR (Test non-treponemic de floculare, reactivi-RPR test Kit Fortress DG)-POZITIV, diluție ½
-Test VDRL (Test nontreonemic de floculare, reactivi –antigen cardiolipinic Institutul Cantacuzino)- POZITIV,diluție ½
Mama
-Test TPHA(hemaglutinare pasivă, reactivi-TPHA siphylisDialab)- POZITIV, aspect 3+
-Test RPR (Test non-treponemic de floculare, reactivi-RPR test Kit Fortress DG)- POZITIV, dilutie1/8
-Test VDRL (Test non-treonemic de floculare, reactivi –antigen cardiolipinic Institutul Cantacuzino)- POZITIV, diluție 1/8
Nou-născutul prezintă flictene pe ambele mâini, inferior de tabachera anatomică, motiv pentru care se recoltează cultură de la nivelul leziunii (de precizat că în spital nu se efectuează testul lamă-lamelă pentru vizualizarea Treponemei pallidum în câmp întunecat).
Atât culturile din leziuni cât și exudatul faringian recoltat nou-născutului la naștere sunt sterile. Se începe tratamentul nou-născutului cu Penicilină G sodică 100 000 UI intravenos la 12 ore timp de 7 zile și la 8 ore, intravenos în următoarele 7 zile. Pe toată perioada tratamentului nou-născutul și mama rămân internați în spital.
*****
În data de 7 septembrie 2017 se externează amandoi cu stare generală bună și cu recomandarea de a merge în vederea monitorizării și continuării terapiei antibiotice, ambulator la un cabinet de boli dermatovenerice