SHARE

Investigațiile epidemiologice au demonstrat că Listeria monocytogenes poate contamina aproape orice tip de alimente, însă majoritatea îmbolnăvirilor au drept cauze produsele semipreparate (ex. hotdog, produse lactate precum specialitățile din brânză nepasteurizate, inadecvat pasteurizate sau contaminate post-pasteurizare) (7,14).

Deoarece L. monocytogenes este un microorganism ubicuitar, poate fi întâlnit și izolat din alimentele procesate, carnea crudă și chiar unele legume preparate. Din acest motiv, crearea unor ghiduri care să prevină complet expunerea la Listeria moncytogenes este aproape imposibilă.

Respectarea recomandărilor CDC pentru prevenirea infecției reprezintă o importantă strategie de reducere a riscului de listerioză, inclusiv listerioza congenitală.

Recomandările CDC pentru a preveni infecția cu Listeria monocytogenes la femeile însărcinate:

  • spălarea insistentă a fructelor și legumelor, inclusiv a celor ce urmează să fie curățate și uscarea acestora;
  • spălarea atentă a ustensilelor după prepararea alimentelor crude;
  • păstrarea unei temperaturi mai mici de 0˚C în interiorul frigiderului, deoarece Listeria monocytogenes se poate multiplica în alimentele din frigider;
  • curățarea imediată a frigiderului cu apă fierbinte și detergent în cazul murdăririi acestuia cu carne crudă;
  • gătirea cărnii de vită, porc sau pui la o temperatură adecvată, ridicată;
  • a nu se păstra în frigider alimente semipreparate sau gata preparate mai mult de 1 săptămână desfăcute; în cazul preparatelor sigilate durata de păstrare să fie maxim 2 săptămâni;
  • utilizarea resturilor rămase în cel mult 3-4 zile;
  • nu se vor consuma alimente refrigerate și alimente nepasteurizate;
  • se vor consuma specialități din brânză numai dacă pe etichetă scrie că sunt preparate din lapte pasteurizat;
  • nu se vor consuma produse din pește afumat refrigerate;
  • a se evita pepenele tăiat și păstrat mai mult de 4 ore la temperatura camerei;
  • alimentele sub formă de conserve pot fi consumate;
  • spălarea insistentă a mâinilor (cel puțin 20 de secunde) înainte și după manevrarea alimentelor;
  • evitarea contactului cu fetuşi avortaţi de animalele de la fermă;
  • se evită utilizarea gunoiului de grajd netratat pentru fertilizarea culturilor de legume (1,2,7,8,14,15,19,20).

 

Vaccinarea

Întrucât nu există vaccin, măsurile de igienă sunt esențiale în prevenirea listeriozei.

SHARE

TORCH.RO nu îsi propune sa înlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Pentru mai multe informatii consultati Principii de Etica