SHARE

Transmiterea antepartum, in uter apare in 25%–35% din cazuri in lipsa unei profilaxii, a unui tratament antiretroviral al mamei.

HIV poate infecta placenta în orice moment al sarcinii. HIV a fost izolat la produsul de concepţie şi la 14-20 săptămâni de gestaţie. HIV poate infecta trofoblastul şi linia celulelor macrofagice placentare. Nici prezenţa infecţiei, nici cantitatea de virus la nivelul placentei nu se corelează cu infecţia congenitală.

 

Transmiterea intrapartum poate fi evitata daca nasterea se realizeaza prin cezariana. Daca nasterea se efectueaza natural, riscul de transmitere este de pana la 70%.

În studiul realizat în Sudan cu privire la incidenţa infecţiei HIV din 6420 de gravide testate 26 au fost HIV pozitive. În cazul gravidelor infectate, niciunul dintre nou-născuţi nu a fost infectat până la 96 de săptămâni.

 (Adam GK, Ahmed MA, Ali AA. Human immune deficiency virus (HIV) infection during pregnancy at Gadarif hospital, Eastern Sudan. Journal of Obstetrics and Gynaecology. 2016 May 16:1-5).

 

Transmiterea postpartum se realizeaza prin alaptare si riscul de transmitere creste odata cu perioada in care copilul a fost alaptat, un risc de 14% la infectie in evolutie si un risc de 29% la infectia primara a mamei. Alăptarea prelungită peste 1 an dublează riscul de transmitere

Conform unui studiu efectuat în Ethiopia care a evaluat sugarii a 384 de femei HIV pozitive care au beneficiat de  programul PMTC (prevention of mother-to-child transmission), 6% dintre nou-născuţi erau HIV pozitivi, cu menţiunea că o parte dintre ei au fost alăptaţi.

 (Negash TG, Ehlers VJ. An assessment of the outcomes of prevention of mother-to-child transmission of HIV services in Addis Ababa, Ethiopia. Curationis. 2016;39(1):1-9).

 

In Romania, conform Institutului de Boli infectioase Prof dr. Matei Bals in anul 2014 au fost depistati 56 copii infectati HIV/SIDA din care 18 copii infectati pe cale verticala. Numarul total de gravide testate in 2014 a fost de 132 817 din care 183 cazuri au fost pozitive.

SHARE

TORCH.RO nu îsi propune sa înlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Pentru mai multe informatii consultati Principii de Etica