SHARE

TORCH este un acronym pentru mai multe infectii care sunt incluse in screeningul de boli infectioase care ar putea afecta evolutia sarcinii si produsul de conceptie:

Evaluarea serologica preconceptionala este utila in sensul cunoasterii statusului immunologic al fiecarei paciente legate de aceste infectii, daca a fost expusa sau nu anterior la factorul infectios si daca este susceptibila de a face boala in cursul viitoarei sarcini. Utilitatea acestei evaluari este deosebit de mare mai ales in cazul afectiunilor pentru care este posibila vaccinarea (rubeola, varicela), aceasta masura profilactica fiind indicata in toate cazurile in care nu se depisteaza existenta imunitatii la virusul respectiv. Cea mai buna cale de a proteja copilul nenascut este chiar protectia materna.  In plus, in cazul in care se identifica prezenta unei infectii acute chiar in momentul testarii, este indicata amanarea conceptiei dupa vindecare. In cazul traversarii barierei uteroplacentare, afectarea fetala include in general cataracta, surditate, disabilitati intelectuale, afectiuni cardiac, convulsii, retard, etc, majoritatea modificarilor nefiind evidentaite cu precizie de examenul ecografic de sarcina.

Testarea preconceptionala si cunoasterea statusului immunologic al gravidei inca de la inceputul sarcinii permite si stabilirea conduitei in cazul contactului cu una dintre acestei afectiuni in cursul sarcinii.

Testarea TORCH este extrem de simpla, fara a necesita nici o pregatire speciala, similar oricarei recoltari a unei probe de sange din sangele periferic. Existenta anticorpilor de tip IgM semnifica o infectie acuta in momentul testarii si pacienta va fi indrumata catre un medic de specialitate. Existenta anticorpilor de tip IgG semnifica contactul anterior cu agentul infectios fata de care organismul a dezvoltat imunitate.

SHARE

TORCH.RO nu îsi propune sa înlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Pentru mai multe informatii consultati Principii de Etica