SHARE

Acest tip de hepatita se diagnosticheaza tardiv si are o rata inalta de cronicizare, de peste 85%.

Rata de transmitere verticală de la mamă la copil este scăzută. Prezenţa ARN-VHC la mamă la naştere este cel mai important factor asociat cu transmiterea verticală. Rata de transmitere de la mamă la copil este mai mare dacă mama este şi HIV pozitivă. De asemena ruperea prelungită a membranelor poate fi asociată cu un risc crescut de transmitere.

 

Transmiterea antepartum tine de gradul de infectare a mamei: prezenta viremiei in special (ARN-VHC).

Studiile arata un risc de trasmitere al infectiei cu VHC variabil cu limite intre 5% si 34% in functie de prezenta viremiei la mama.

Un număr de 54 de nou-născuţi din mame HCV pozitive au fost testaţi pentru hepatită C, in primele 3 zile de viaţă, dintre care 17 (34%) erau infectaţi, presupunându-se că infecţia a fost dobândită in uter. Dintre cei 37 neinfectaţi , 27 au fost pozitivi la o testare ulterioară, la 3 luni de la naştere .

(Mok J, Pembrey L, Tovo PA, Newell ML. When does mother to child transmission of hepatitis C virus occur?. Archives of Disease in Childhood-Fetal and Neonatal Edition. 2005 Mar 1;90(2):F156-60).

Un număr de 499 de femei au fost testate pentr Ac anti HCV, dintre acestea 65 au fost pozitive, la 20 dintre ele fiind pozitiv şi testul PCR. Rata de transmitere verticală a fost de 5%.

(Kumar RM, Frossad PM, Hughes PF. Seroprevalence and mother-to-infant transmission of hepatitis C in asymptomatic Egyptian women. European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology. 1997 Dec 1;75(2):177-82).

Un studiu care a inclus 145 de gravide HCV pozitive a arătat o rată de transmitere verticală de 4,7% în rândul celor cu HCV-ARN pozitive, neidentificându-se niciun caz în rândul celor HCV-ARN negative.

(Money D, Boucoiran I, Wagner E, Dobson S, Kennedy A, Lohn Z, Krajden M, Yoshida EM. Obstetrical and Neonatal Outcomes Among Women Infected With Hepatitis C and Their Infants. Journal of Obstetrics and Gynaecology Canada. 2014 Sep 30;36(9):785-94).

 

Transmiterea intrapartum poate fi evitata daca nasterea se realizeaza prin cezariana.

 

Transmiterea postpartum nu a fost dovedita. Transmiterea prin lapte de mamă este necunoscută.

SHARE

TORCH.RO nu îsi propune sa înlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Pentru mai multe informatii consultati Principii de Etica